İnstagram sponsorlu reklam verme ücretleri
İnstagram sponsorlu reklam verme ücretleri nizi düşürecek yöntemleri öğrenmeye hazır olun.! Facebook reklamları uzun zamandır sosyal medya reklamcılığında altın standart olmuştur, çünkü Facebook markaların inanılmaz niş pazarları hedeflemesine izin vererek ve pazarlamacıları, kampanyalarını optimize etmek için yaratıcı, izleyici, yerleşim ve diğer değişkenlerin kazanan kombinasyonları hakkında hızlı içgörüler elde etme konusunda güçlendirdi. E peki İnstagram’da sponsorlu reklam verme ücretleri ile bu konunun ne alakası var mı diyorsunuz? Demeyin konuyu oraya bağlayacağım.
Facebook rakiplerini de zaman zaman kendine katarak ilerledi ve bu kıdemli büyüme stratejisi ile 2012’de Instagram’ı da bünyesine katarak piyasadaki yerini iyice sağlamlaştırdı. 2015’ten bu yana da Instagram’da sponsorlu reklam vermek için Facebook Reklam Yöneticisi’ni kullanabiliyorsunuz ve kullanmalısınızda.
Şuanda Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden Instagram reklamlarına Facebook reklamları gibi kolayca ulaşabiliyorsunuz ve aşağı yukarı her ikiside birbirlerinin özelliklerini kopyalamasına rağmen kullanıcılar iki ayrı platformla farklı şekilde etkileşime giriyorlar. Antalya Dijital Pazarlama Ajansı olarak işte tam da burada devreye giriyoruz çünkü iki ayrı platform’da da farklı fırsatlar yer alıyor.
Instagram gönderileri ortalama olarak facebook gönderilerinden 10 kat daha fazla etkileşim alıyor, ve bu bize ziyaretçilerimizle aktarmak istediğimiz güvenli ve onları satışa yönlendirecek ortamı kurmamızı kolaylaştıracak fırsatlar veriyor. Hem marka bilinirliği hem de site ziyaretlerini arttırmak için İnstagram’da sponsorlu reklam verme ücretlerini göze almamız gerekiyor. Çünkü verdiğimiz paraya deyeceğini biliyoruz.
Peki ama ne kadar para vereceğiz? Nedir Arkadaş bu İnstagram’da sponsorlu reklam verme nin maaliyeti?
Şimdi kabul etmek gerekir ki, Instagram reklamlarının çevrimiçi reklam maliyetleri genellikle Facebook’taki meslektaşlarından biraz daha yüksek. Uzmanlara göre “Hedefi yüksek reklamlarla, Instagram’da 5 dolardan fazla BGBM (bin gösterim başına maliyet) ödüyor olabiliriz” ( Adamlar oturmuş hesaplamış yahu! )
Yine bu aynı uzmanlara göre; Facebook, yeni bir reklam öğesi türü veya yeni bir kitle türü gibi yeni bir reklam özelliğini her test edişinde, özelliği pazarlamacılar için daha erişilebilir ve çekici hale getirmek için BGBM’yi düşürüyor.
Amma velakin Instagram’ın reklamlarının tıklanma ve etkileşim oranları Facebook Reklamlarına göre bir hayli fazla ve dönüşüm oranları da doğru orantılı. Peki ama neden?
Çünkü kullanıcılar Facebook’taki reklamlara alıştılar ve onlara daha az tıklamaya başladılar. Aynısı yıllar önce web’deki ilk banner’ların %44 gibi bir tıklanma oranları varken şuanda %0.1 gibi tıklama oranları olması gibi. Instagram’da sponsorlu reklam verme ücretlerinin ortalama maliyetinin reklamın türüne, hedeflenen kitleye ve kullanılan reklam öğesinin türüne bağlı olarak çılgınca değişebildiğini lütfen unutmayın.
Genel olarak tek resimli reklamlar en pahalısı olacaktır, bir carousel veya birden fazla resimli reklamlar ise genellikle tek resimli reklamlardan daha iyi performans gösterecek. Ek olarak video reklamlar özellikle dijitalleşen ve hazıra alışan bu çağda az önceki 3 türden de daha iyi performans gösterecektir. Bu arada hedeflediğiniz kitlenin de reklam maliyeti üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu unutmayın.
Instagram’da sponsorlu reklam verme ücretleri etkili hedefleme seçenekleri gerçeği göz önüne alındığında diğer görüntülü reklam kanalları arasında nispeten daha ucuz. Bununla birlikte ürününüz veya konumunuz nedeniyle rekabetçi bir pazardaysanız maliyetlerin önemli bir ölçüde artabileceğini hatırlatmak isterim.
Reklam içeriğinizi samimi tutun!
Instagram'da sponsorlu reklam verme ücretleri ni nasıl düşürebileceğimize bir göz atalım
Kullanıcılar İnstagram’da gönderi planlayamadığı için, samimi tarzdaki paylaşımlar daha iyi performans gösterir. Yani kullanıcılar yeni ve özgün bir şey gördüklerini hissederlerse, markanızla etkileşimde bulunma ve markanıza ısınma olasılıkları çok daha yüksek. Ayrıca kullanıcı tarafından oluşturulan içerik harikalar yaratabilir ve marka ile tüketici arasında iki yönlü bir ilişki oluşturmaya yardımcı olabilir.”
Genelde en iyi reklamlar doğal görünen reklamlardır. Çünkü kimse, özenle hazırlanmış ama parmakla gösterip bu ürünü alın denilen reklam görmekten hoşlanmaz. Bu nedenle, doğrudan yanıtı teşvik etmeye çalışmak yerine güçlü görsel hikaye anlatımı ve marka pazarlamasına odaklanmak, genellikle daha iyi sonuçlara yol açar.
Hani yukarıda facebook kullanıcılarının artık reklamlara tıklama eğilimlerinin azaldığından bahsetmiştik ya işte aynısı Instagram’ında başına gelmeye başlıyor.
Instagram kullanıcılarının reklamları ve takipçileri nasıl ayırt edeceklerini hızlı bir şekilde öğrendiklerini, bu nedenle reklamverenlerin, bir kullanıcının dikkatini kaydırmadan önce yalnızca bir veya iki saniye dikkatini çekebileceklerini bilmeniz gerekiyor.
Yaptığınız yatırımın geri dönüşünü her zaman en düşük CPM’de ( Bin Gösteri başına maliyet ) bulacaksınız diye birşey yok. Önemli olan hedef kitlenize uygun içerik oluşturmak ve satışı çok erken şekilde beklememeniz. Instagramda sponsorlu reklam verirken çok görsel ile markanızı tanıtıp dönüşüm hunisinin en tepesine içerik oluşturarak ödediğiniz ücreti düşürüebilirsiniz.
Bir çok reklam veren Instagram sponsorlu reklam seçeneğine arama ağı reklamı gibi davrandığı için başarısız oluyor.
Video ile izleyiciler oluşturun.
İnstagram sponsorlu reklam verme ücretleri
Instagram reklam maliyetlerini ve ücretlerini düşürmek isteyen markalar, fotoğraf varlıklarından slayt gösterisi şekli videolar oluşturmalı ve bu video reklamları, dönüşüm hunisinin en üstünde olan ve markaya ilgisi olmayan tüketicileri hedeflemek için kullanılmalıdır.
Video daha düşük bir ücret ile daha fazla edinme getirir ve kitleleri daha uygun maliyetle oluşturmanıza olanak tanır.
Burada anahtar kelime kitleler oluşturmaktır. İlk video reklamdan trafik çektikten sonra, yeniden pazarlama kitleleriyle dönüşüm huninizdeki katmanları hedefleyerek instagram trafiğini gelir ve markanızın büyümesini arttırmaya odaklayabilirsiniz.