Dijital Pazarlama Uzmanı

  • 10 min read
dijital pazarlama uzmanı

Dijital Pazarlama Uzmanı

Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir?

Dijital Pazarlama Uzmanı, Dijitaldeki hedef kitlesini belirleyen, özel pazarlama stratejilerini belirleyen ve uygulayan kişilere denir.

İnternet kullanımı her geçen gün arttıyor. Günümüz teknoloji çağında özellikle internet kullanıcıları hedef kitle olarak belirlenir. Bunun en büyük nedeni ise tüketicilerin çoğunluğunun markalar ve ürünleriyle ilgili bilgilere online platformlar üzerinden ulaşmalarıdır.

Özetle dijital ortamda yer alan kişilerin satın alma davranışları incelenerek, dijital pazarlama stratejileri oluşturulur. Dijital pazarlama sürecinde özellikle web-site, e-mail, sosyal medya ağları ve arama motorları gibi online araçlar sıkça kullanılır. Online araçların en iyi şekilde kullanılması ve dijital pazarlama stratejileri konusunda başarılı çözümler üretilmesi çok önemlidir. Doğru tanıtım ve reklam faaliyetleri ile dijital pazarlama sürecinin geliştirilmesi elzemdir.

Günümüzde en etkili pazarlama yöntemlerinden biri olan dijital pazarlama, oldukça karmaşık ve de geniş kapsamlıdır. Bu sebeple de dijital pazarlama süreçlerini planlayarak, yönetecek profesyonel ve deneyimli uzmanlara her zaman ihtiyaç duyulur. Bu noktada ise akıllara dijital pazarlama uzmanı nedir, ne iş yapar, ne kadar para kazanır gibi sorular gelir. Bu nedenle dijital pazarlama uzmanı ile ilgili merak ettikleriniz her şeye biraz değineceğiz.

Dijital pazarlama, temel pazarlama stratejileri ve yaratıcı becerilerin ötesine geçen nitelikler ister. Bu anlamda da spesifik bilgi ve becerilerin ön plana çıktığı bir alandır. İşte tam da sebeple, dijital pazarlama endüstrisine iyi bir giriş yapmak için öncelikle dijital pazarlama uzmanlarının ne yaptığını ve hangi becerilere ihtiyaç duyduklarını anlamak gerekiyor. 

Bir dijital pazarlama uzmanı, genel anlamda potansiyel müşteri edinimi ve marka bilinirliği oluşturmak üzere dijital kanalları efektif kullanmaktan sorumludur. Yönetmek ile sorumlu olduğu en yaygın dijital kanallar ise şöyledir;

  • Web site & Blog sayfaları
  • Arama Motoru Sıralamaları
  • Sosyal Medya 
  • E-mail Pazarlama 
  • Online Reklamlar

Dijital pazarlama uzmanı, yukarıda sıralanan kanallar için ölçülebilir metrikler belirler. Bu kanallardaki kampanyaların performansını takip ederek iyileştirmek için gerekli aksiyonları planlar.

Bir şirketin dijital stratejisinin tamamından sorumlu olup tüm dijital pazarlama kanallarını yönetebilir. Veya sadece bir kanala odaklandığınız bir rol üstlenebilirsiniz. Genellikle küçük ölçekli şirketler, start-up’lar dijital pazarlama alanında genel bir dijital pazarlama uzmanı ya da yöneticisine sahipken, daha büyük şirketler sorumlulukları farklı ekiplere, hatta bazen birkaç farklı departmana dağıtabilir.
Emre AKSU

“Bir dijital pazarlama uzmanı, başlangıçta marka bilinirliğini ve güvenilirliğini artırmak, neticede ise satın alma eğilimini artırmak amacıyla alakalı hedef kitleyi yönlendirmekten sorumludur.” 

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Bir firmanın ya da hizmetin güçlü bir marka olmak adına online ortamda yer alan hedef kitleyi belirlemek, bu hedef kitleye özel pazarlama stratejilerini belirlemek ve gerçekleştirmek amacıyla uğraşan kişilere dijital alanda pazarlama uzmanı denir. Markanın çok daha tanınır hale gelmesi sağlanır. Bu kavram markanın dijital alandaki kitle iletişimini güçlendiren ve mesleki unvan olarak kullanılır. Son yılların en çok rağbet gören pozisyonlarından biridir. Dijital pazarlamada çalışan uzmanların özellikle SEO çalışmaları, Banner reklamları, Google Analytics ve web sitesi gibi konulara hakim olması beklenir. Aksi takdirde kendinden beklenen görevleri yerine getiremez. Yüksek performans gösteremez.

Dünyanın dijitalleşmeye başlamasının ardından birçok meslek grubu dijital ortama işini taşımaya başladı. Pazarlama alanının da dijitalleşmesi aslında oldukça normal. Hayatımıza yıllar önce giren ancak daha yeni yeni profesyonelleşen dijital pazarlama uzmanları ne iş yapar?

Dijital pazarlama dendiğinde kavram karmaşası artık öyle bir hal aldı ki mesleki yeterlilik konusunda bile ciddi problemler yaşanıyor. İnsan kaynakları uzmanları, dijital pazarlama uzmanlarını işe alırlarken bu mesleği yeni yeni tanımaya çalışıyorlar.

  • Pazarlama
  • Giriş seviyesinde Sosyoloji
  • Pazar araştırması
  • İlgili pazarın tüketim alışkanlıkları
  • İnsan gözlemleme
  • Veri analizi ve tasarımı
  • Basic derecede HTML5, CSS3, JS 
  • Google ADS, Social ADS, SEO alanlarından birinin uzmanlığı
  • İngilizce
  • Okumayı çok sevmek

Bu yeteneklerin eğer tamamına sahipseniz çok iyi bir dijital pazarlamacı olabilirsiniz. Dijital pazarlamanın bir okulu/bölümü yoktur. Pazarlama ya da Bilişim sistemleri bölümlerinden buraya adapte olmanız çok daha kolay olabilir. Google ADS panelini kullanmak, Facebook & Instagram reklamları açabilmek, SEO protokollerini uygulamak gibi süreçler, insanın daha sonra öğrenebileceği işler. Bir sosyal medya uzmanının nasıl ki “yaratıcı ve zeki” olmasını bekliyorsanız eğer pazarlama da benzer şekilde yetenekler gerekiyor.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı için Fark Yaratacak 7 Yetenek

  1. Video
  2. SEO & SEM
  3. İçerik Pazarlaması
  4. Veri ve Analiz
  5. Tasarım Odaklı Düşünme
  6. Teknoloji Bilgisi
  7. Müşteri Etkileşimini Anlamak

Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Dijital pazarlama uzmanı bir şirketin prestijli olması ve güçlü bir marka haline gelmesi için çok çeşitli çalışmalar gerçekleştirir. Dijital pazarlama’da uzman kişi, başarılı çözümler üreterek verimli çalışmak için pek çok görevi yerine getirir. Bir dijital pazarlama uzmanı görev tanımı içerisinde yer alan işlerden başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • İnternet ortamında yer alan güncel trendleri takip etmeli
  • Dijital dünyadaki yenilikler hakkında düzenli bilgi edinmeli
  • Markanın adını bilinir hale getirmek ve dinamik yapısını devam ettirmek için düzenli etkinlikler gerçekleştirmeli
  • Sosyal medya platformlarına hâkim olmalı
  • Sosyal Medya’yı tanıtım reklam faaliyetleri açısından doğru değerlendirmeli
  • SEO, SEM, e-mail pazarlama, Google Analytics, mobil pazarlama gibi alanlarda bilgi sahibi olmalı ve bu pazarlama araçlarını en iyi şekilde yönetmeli
  • Kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaşmak için pazarlama stratejileri geliştirmeli
 
Bir dijital pazarlama uzmanı, mevcut tüm dijital pazarlama kanallarını kullanarak bir web sitesinin (işletme veya ürünler) çevrimiçi tanıtımından sorumlu olan, çeşitli becerilere sahip bir profesyoneldir.
Ve tüm dijital pazarlama disiplinleri ve araçları hakkında iyi bir bilgiye sahip olması gerekir. Dijital pazarlama uzmanının başlıca iş sorumlulukları arasında aşağıdakilerde yer alır;
  • SEO kampanyaları tasarlamak, uygulamak ve izlemek
  • PPC kampanyalarını analiz etmek ve optimize etmek
  • İçerik pazarlama kampanyalarını denetlemek
  • Sosyal medya ağlarını kullanmak (trafik, farkındalık ve satış için)
  • Dijital pazarlama ekibinin diğer üyelerini yönetmek
  • Tüm dijital kampanyaların faaliyetlerini koordine etmek
  • Hedefler belirlemek ve tüm dijital pazarlama kanallarının performansını analiz etmek

Dijital Pazarlama Uzmanı Yetkinlikleri Nelerdir?

Çok geniş bir çalışma alanını kapsayan dijital pazarlama sürecinde çok sayıda uzman farklı alanlarda faaliyet gösterir. Bazen de çoğu işi tek bir uzmanın yapması gerekebilir. Örnek olarak; 

Yazılım, Webmaster, Blog, İçerik üretimi, Grafik tasarımı, SEO ve SEM çalışmaları, Sosyal medya gibi pek çok alan dijital pazarlamada etkin olarak kullanılmalıdır. 

Bu nedenle iyi bir dijital pazarlama uzmanının bunların birçoğunda bilgisi ve yetkinliği olmalı. Bu sayede markanın sosyal medyadaki bilinirliği artış gösterir. Çok daha kaliteli ve kapsamlı içerikler üretilir. SEO çalışmalarıyla arama motorundan hedef kitleye erişimde yükseliş gerçekleştirilir. Bunların yanı sıra, başarılı bir dijital pazarlama uzmanının trend, istatistik ve algoritmalar konusunda en güncel bilgilere sahip olması önemlidir. Böylece daha etkili pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilir. Ayrıca doğru ve iyi bir içerik yönetimi gerçekleştirebilen uzmanlar, markanın ürünlerini hedef kitleye en iyi şekilde anlatır. SEO çalışmaları ile markanın erişilebilirliği maksimum seviyeye çıkarılır. 

Buna ek olarak bütçe yönetimi yapabilen bir dijital uzmana ihtiyaç duyulur. Bu sayede markanın online pazarlama kampanyalarının maliyeti ideal seviyede tutulur ve bu kampanyalardan en yüksek verimi alacak şekilde çalışmalar gerçekleştirilir. Analiz ve ölçümleme araçlarını kullanabilmek ve müşteri servislerini yönetebilmek de bir dijital pazarlama uzmanının sahip olması gereken yetkinlikler arasında bulunur.

 

Dijital Pazarlama Uzmanı Avantaj ve Dezavantajları?

Hemen her meslekte olduğu gibi Dijital Pazarlama Uzmanı olmanın da avantajları & dezavantajları bulunmaktadır. Aslına bakarsak bütün olay yaptığınız işi çok sevmekle ilgili. Mesleğinizi seçerken dikkat etmeniz gereken o işi yapmayı sevecek misiniz ya da sonrasında sıkılacak mısınız? Çünkü mesleğiniz sizin bu hayattaki manevi eşiniz ömür boyu sizinle birlikte olacak. Bir artı eksi tablosu çıkarmak gerekirse eğer, Dijital Pazarlama Uzmanı için bazı maddeler ortaya çıkıyor.

Avantajları;

  • Etki alanı genişler.
  • İletişim yeteneği gelişir.
  • Farklı sektörlerle çalışma imkanı bulunabilir.
  • Freelance olarak mesleğe devam edilebilir.
  • Dinamik bir iş düzeni bulunmaktadır.

Dezavantajları;

  • Hızlı değişkenlik gösteren faaliyetler ve gelişmeler.
  • Proje zamanlarında ekstra çalışma saatleri.
  • Alternatiflerin çok olması.

Başlıca avantaj ve dezavantaj olarak sıralayabileceğimiz maddeler bunlardı. Ancak daha da artırabilmemiz mümkündür. Dilerseniz yazının altına yorum bırakabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı maaşı ne kadar?

Kariyer.net’in yaptığı araştırmaya göre 2021 yılında dijital pazarlama uzmanları ortalama olarak 4260 TL kazanıyorlar. Bu kadar yetkinliğe sahip mesleğin maaş oranı gözünüze düşük görünebilir, ancak yurt dışında daha yüksek rakamlar kazanabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı kendini nasıl geliştirmeli?

Bir dijital pazarlamacı olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız, bu konuda en iyi yöntem kurumsal firmalar içinde deneyim sahibi olmak olacaktır. Pazarlamanın temel yapı taşı bilgi her zaman birikimidir. Kazandığınız her know-how pazarlama yeteneklerinizin gelişmesini sağlayacaktır. Reklam ajanslarında çalışarak/staj yaparak birçok pazar türü konusunda deneyim kazanabilirsiniz. Farklı ve marjinal pazarlar tanımak strateji geliştirmeniz için sizi fazla zorlayacaktır.

“Pazarlama da pazarı, pazarda öğrenmek gerekli.” Peki sizin bu konuda ne düşünceleriniz neler? Yorumlarda görüşlerinizi bekliyoruz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Dijital pazarlama uzmanı olmak için hangi bölüm okuduğunuz aslında pek fark etmez. Neden ?

Çünkü Dijital Pazarlama; herhangi bir okulda veya bölümde okunabilecek bir meslek değil. Oldukça yeni bir meslek. Ben üniversitede okurken Dijital Pazarlama Uzmanlığı ise daha yeni yeni gelişiyordu. Herhangi bir bölümden mezun olan insan eğer yeterince ilgiliyse, meraklıysa ve tecrübelerini bu yönde geliştirirse Dijital Pazarlama Uzmanı olabilir. Bu alanda çalışabilir. Mühendislik bölümleri de biraz daha analitik ve matematik ağırlıklı olduğu için Dijital Pazarlama’da da karşınıza çok fazla analitik veri çıkacağından ötürü faydalı olabilir. Öte yandan Dijital Pazarlama’da yaratıcılık da var. Bu konuda da kendinizi besleyen bir insansanız eğer yine Dijital Pazarlama’da yer bulabileceğinizi düşünüyorum. Aslında herhangi bir kriter yok ama üretmekten, işin içindeki dinamizmden, iletişim kurmaktan keyif almanız gerekiyor. Ürettiğiniz ürün ne olursa olsun bunu bir insanın kullanacağından haberdar olmanız ve bundan keyif almanız çok önemli.

Bir de Özellikle üniversitelerin iletişim ve medya ile ilgili bölümlerini bitiren kişiler dijital pazarlama alanında çalışıyor. Ama başta da belirttiğimiz gibi bu mesleği başka bölümlerden mezun olanlar da yapabiliyor. Mesela dijital pazarlama diye bir üniversite bölümü bile şuan yeni yeni açılmaya başlıyor. Sektör de şuan için geçerli olan ve ilgili sertifika alanlar dijital pazarlama alanında çalışabiliyor. İstanbul Boğaziçi Enstitu’sü bu alanda eğitim veren ve uluslararası geçerliliği olan sertifika verenlerden birtanesi. 

Pazarlamanın diğer alanlarında olduğu gibi dijital pazarlama alanında da bölüm kısıtlaması yok. Biraz merak ve çalışma isteği ile öğrenilebilecek bir alan. Yeter ki ömür boyu öğrenmenin bitmeyeceğine olan inanç tam olsun. Çünkü bu alan sürekli gelişen bir alan.

Dijitale ilgi duymak çok geniş bir kavram. Mesela adaylar bize geldiğinde dijitale ilgili duyduklarını söylüyorlar. Pandemi’den sonra artık öyle bir noktaya geldik ki dijitale ilgi duymayan ya da dijitalin içinde olmayan bir yer kalmadı. Bu yüzden “dijitale ilgi duymak” kısmını doğru tanımlayıp ona göre doğru anlamak lazım. Ben dijitalleşmeyi hayatın içine entegre etmek olarak algılamak istiyorum. Dijitalleşmek; sadece oyun oynamak, sosyal medyada gezinmek, gazete okumak demek değil. Dijitalleşmek demek dijitalin bütün nimetlerini kendi hayatınıza entegre etmenin yolunu bir şekilde bulmanız demektir. Bunun çok çeşitli yöntemleri var ama kendiniz de bazı yöntemler bulup dijitalleşmeyi kendi hayatınızı kolaylaştıracak şekilde entegre edebilirsiniz. Bunun için detay vermeyeceğim çünkü verirsem yaratıcılığı öldürmüş olurum. Bunun yolunu herkesin kendisi bulması gerekiyor. Akıllı telefon kullanan bir kişiye kullandığı uygulamaları saymasını sorduğumuzda en az 25 tane uygulama sayması gerekiyor ki dijitale ilgi duyduğunu anlayabilelim. Şu anda nretflix’te dijitalle ilgili çeşitli diziler var. Bunları izlemek de kişiye ciddi bir şekilde vizyon katabiliyor. Örneğin; benim çok keyif aldığım Black Mirror dizisi insana ciddi anlamda vizyon katan bir dizi. Dolayısıyla bunları takip etmeleri sorgulama açısından fayda sağlayacaktır.

Dijital’de çalışmak için belli bir bölümden mezun olmanız gerektiğiyle ilintili bir kural yok. Okuduğunuz bölümden daha çok, bu alana duyduğunuz ilginin önemi var. Ben Uluslararası Ekonomi okudum ama 2. sınıfta yapmak istediğim şeyin biraz daha farklı olduğuna karar verdim. Bu da o dönemde İnternet ile geçirdiğim zamanın fazla olmasıyla, ondan çok keyif almamla ve oradaki iş fırsatlarını görmemle başladı. Ekip arkadaşlarımın bir tanesi işletmeci, bir tanesi de Sosyoloji mezunu. Dolayısıyla birbirinden çok bağımsız bölümlerden mezun olduk. Önemli olan günün sonunda hepimiz dijitale olan ilgimizden ve tutkumuzdan dolayı aynı işi yapabiliyoruz. Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüm’e gittiğinizden ziyade bu ilgi ve tutku önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir