Google Ads Performans Göstergeleri
Mutlaka Takip Etmeniz Gereken 10 Google Ads Performans Göstergesi
Google Ads Performans Göstergeleri; Temel performans göstergeleri neredeyse her sektörde olduğu gibi Dijital Pazarlama’da da kullanılır. Kullanım amacı bir şeyin ne kadar iyi çalıştığının veya tabii ki de çalışmadığının ölçülmesidir. Google Ads’de gerçekleştirdiğiniz kampanyaların ne kadar başarılı olduğunu belirlemek için temel performans göstergelerini kullanmanız gerekir.
Kampanya performansının kilit göstergelerini anlamak, Google ADS’de çalışan herkes için en başından beri önemlidir. Her Google Ads kampanyasının amacı, kampanya planlama aşamasında ilk önce farklı temel performans göstergeleriyle birleştirilmelidir.
Kampanyanızın neyi başarmaya çalıştığını ve ölçümü nasıl yapacağınızı bilmeniz ile Google Analytics‘i ve Google Ads‘ı tam zamanında ayarlamanız size yardımcı olacaktır. Performansı 1. günden itibaren doğru bir şekilde ölçmek ve kampanya sonuçlarınızın bütünlüğünü güvence altına almak için bu durumdan faydalanabilirsiniz.
Kampanya performansınızın doğru bir şekilde ölçümlenmesi hem müşterilerinize hem de işvereninize yatırım getirisini göstermenin tek ve en önemli yoludur. Kullanabileceğiniz en önemli Google ADS temel performans göstergelerini merak ediyorsanız Antalya Dijital Pazarlama bunları sizin için derledi.
Google Ads Performans Göstergeleri - Tıklamalar
Her bir dönüşüm tıklama ile başlar. Bu yüzden tıklamalar Google ADS kampanyasının başarısı için bir göstergedir. Bu temel performans göstergesi reklamlara kaç ziyaretçinin tıkladığını ölçer.
Kampanya yöneticileri olan bizler, performans göstermeyen reklamları duraklatmak ve hatta reklamlara verilen teklifleri artırmak için ay boyunca hesapları kontrol ederler.
Tıklamalar ay ortası hesap performans kontrolü için mükemmel bir temel performans göstergesidir. Ama, bir kampanyanın başarısı yalnızca tıklamalarla belirlenmemelidir.

Tıklama Oranı
Kampanyanızın ne kadar tıklama ürettiğini ölçmeye benzer şekilde tıklanma oranı kampanya performansı için kilit bir ölçümdür. Tıklama oranı, kampanyanızın ay/gün içindeki (veya raporlanan dönemdeki) toplam tıklama sayısını toplam gösterim sayısına bölerek ölçülür.
Tıklama oranının ne olduğunu ve nasıl ölçüleceğini bilmeniz önemlidir. Çünkü performansınızı gösterebilmenin anahtarıdır. Ancak kampanya yöneticisinin takip edebileceği harika bir tıklama oranı olmadığını da unutmamalısınız.
Google ADS performansı sektöre ve diğer kampanya değişkenlerine göre çok değişkenlik gösterir. Mesela, yapılan bir analiz araştırması arama motorunda otomotiv sektörü için ortalama tıklama oranının %2 olduğunu ortaya koyuyor.
Herhangi bir kampanyayı yürüten kampanya yöneticileri kendi tıklama oranlarındaki başarıyı ölçmek için bu tür analizleri kullanabilir. Ama bütçe harcamaları gibi analizlerde ise hesaba katılmamış diğer değişkenlere karşı dikkatli olmak gerek. Buranın bir başlangıç noktası olduğunu asla unutmamalısınız.
Farklı kampanyaların tıklanma oranının kıyaslanması ve iyileştirilmesi sadece bir başarı ölçütü olarak önemli değildir. Aynı zamanda kalite puanı gibi diğer temel performans değişkenlerini etkileyebileceği için son derece önemlidir.
Kalite Puanı
Kalite puanı, Google ADS reklamcıları arasında en zorlayıcı olan temel performans göstergelerinden biridir aslında. Bu gösterge Google tarafından oluşturulmuş bir değerlendirmedir. Diğer ölçümler ve açılış sayfası gibi bazı performans değişkenleri kullanılarak reklam içeriğinizin alaka düzeyini gösterir.
Reklamcılar genelde kalite puanını anlaşılması zor bir gösterge olarak görmektedir. Zira tıklamalar gibi diğer kolayca ölçülen temel performans göstergelerinden daha kolay değildirler. Beklenen tıklama oranı, açılış sayfası deneyimini, reklamın alaka düzeyini ve reklam biçimini kullanarak kampanyanın kalite puanını hesaplar Google.
Aslında Google kalite puanının nasıl ölçüldüğünü ve niye gerekli olduğunu belirtme konusunda son derece şeffaf davranır. Google, 2017’de Google Ads kalite puanının rapor edilmesini geliştirdi ama kalite puanının aşağıdaki basit gerçeğe bağlı olması değişmedi:
- İyi bir kalite puanı demek (7-10 arasında), Google Ads ile reklam vermek için daha az para ödeyeceğiniz anlamına gelir.
- Kötü bir kalite puanı demek (6 veya daha düşük), daha fazla para ödemeniz anlamına gelir.
Tıklama Başına Maliyet (TBM)
Google Ads reklam verenleri genellikle önceden belirlenmiş bir bütçeye sahip oldukları için bir reklam kampanyası için ne kadar ödeme yapabileceklerini bilirler. Ama bu, bir Google ADS kampanyasının kurulumunu sırasında bir bütçe ve teklif belirlerken ne ödeyeceklerini belirlemek anlamına gelmez.
Reklam verenler, teklifleriyle reklam sıraları için rakiplerle rekabet halindedir. Bundan dolayı bir sonraki en yüksek teklif fiyatını öderler. Ve böylece, bir reklam yayınlama maliyeti ve yarattığı tıklamalar için Google ADS açık artırmasında diğer rakipler tarafından belirlenmektedir.
TBM aslında tam olarak bir reklam verenin ne kadar ödediğini ölçen bir göstergedir. Bir kampanyanın toplam maliyetini hesaplamak için, reklamın o kampanyadaki tıklanma sayısına bölerek ölçebilirsiniz. Kampanyanızın maliyetini kendiniz kontrol etmek istiyorsanız eğer TBM’yi bir kampanyanın aldığı tıklama sayısıyla çarpabilirsiniz.
Edinme Başına Maliyet (EBM)
Aynı TBM’ye benzer şekilde reklam kampanyalarınızı oluştururken edinme başına maliyeti belirlemeniz iyi olur. Google, ortalama EBM’yi toplam dönüşüm maliyetini dönüşüm sayısına bölerek hesaplanan ve her yeni müşteri için reklam verenlerin ödediği ücret olarak tanımlar. Google, EBM’yi kalite puanınıza göre belirleyecektir.
Ancak EBM konusunda bilmeniz gereken bazı çok önemli detaylar vardır. Ortalama EBM’yi kabullenmek kolay da, reklam verenler kampanya oluşturma sırasında uygulanan bir teklif tekniği olan hedefli EBM’den yararlanır.
Hedeflenmiş EBM, reklam verenlerin bütçesinde belirlenen bir EBM’yi temel almak suretiyle, mümkün olduğunca çok sayıda dönüşüm elde etmek için reklam verenlerin teklifleri otomatik olarak belirlemelerine yardımcı olacaktır.
Ama, hedeflenen EBM’den yararlanmak için farklı teklif stratejilerini anlamanız gerekir. Dönüşüm izlemeyi ayarlamanız gerekir. Ve son 30 günde en az 30 dönüşüm elde etmeniz gerekir.
Google Ads Performans Göstergeleri - Dönüşüm Oranı
Dönüşüm oranı sadece kampanya başarısının bir göstergesi değildir. Aynı zamanda Google ADS pazarlamacılarının ilk sırada işe alınmasının nedenidir.
Dönüşüm oranını ölçmek için kampanyanın toplam tıklanma rakamını elde edilen dönüşüm miktarına bölersiniz. Dönüşüm oranı yüzde olarak ifade edildiğinden bir kampanyada 100 tıklama ve 10 dönüşüm olursa eğer dönüşüm oranı %10 olacak demektir.
Kampanya yöneticileri daima dönüşümleri dikkate alırken, sık sık dönüşümler yerine tıklamalar için optimize edilmiş kampanyalar düzenleyerek stratejiyi yanlış kurgularlar. Antalya Dijital Pazarlama Ajansı sizin için daha iyi düşünür!
Artık tıklamalara veya gösterimlere odaklanmak yerine, EBM hedeflerine dayalı dönüşümleri hedefleme yoluna gitmek gerekir. Ama unutmayın ki, dönüşümleri optimize etmeye uygun olabilmek için hesabınızın son 30 gün içinde en az 15 dönüşüm elde etmiş olması gerekiyor.
Google Ads Performans Göstergeleri - Gösterim Payı (BGBM)
Bir kişi reklamınızı gördüğünde gösterim gerçekleşir. Tıklama yapıp yapmamaları önemli değildir burada. Bir kampanyanın kaç gösterim oluşturduğuna bakmak, oluşturduğunuz reklamın ne kadar etkili olduğunu asla belirtmez. Bu nedenle bunu bir başarı göstergesi olarak görmek de tabii ki doğru değildir. Ama, gösterim payı, reklam kampanyanızın elde ettiği toplam gösterim miktarını işin içine katarak raporlama hikayenize bağlam eklemenize yardım eder.
Google, bunu hesaplarken kampanyanızın aldığı toplam gösterimi uygun olan toplam gösterim miktarına bölerek elde etmektedir. Uygun gösterimler, hedefleme ayarları, onay durumları ve kalite dahil olmak üzere birçok faktör kullanılarak google tarafından tahmin edilmektedir. Gösterim payı verileri kampanyalar, reklam grupları, ürün grupları ve anahtar kelimeler için kullanılabilir.
Gösterim payı, pazarlamacılara dolaylı olarak rekabetin boyutunuda anlama imkanı vermektedir. Bir anahtar kelime için yüzde 75 gösterim payına sahip olduğunuzu bilmek rakiplerinizin(ya da rakibinizin) diğer yüzde 25’e sahip olduğunu gösterir.
Gösterim payınızı artırırsanız eğer rakiplerinizin reklamlarının gösterilme sayısını da azaltmış olursunuz. Ama gösterim payını artırmak istiyorsanız da tekliflerinizi ve bütçenizi artırmanız gerekecektir.
Google Ads Performans Göstergeleri - Ortalama Konum
Google, girilen hemen hemen her arama sorgusu için hem ücretli hem de organik arama sonuçları sunar. Ve bunu yaparken de dengeli sunumu seçer. Google’da veya Bing’deki reklamlar, daima arama motoru sonuç sayfasının en üst kısmında 1. sırada gösterilir. Ücretli arama reklamları 1. sırada yer alırsa organik sonuçlar ikinci sırada, ücretli reklamlar 1. ve 2.sırada ise de organik reklamlar 3.sırada yer alır.
Ortalama sıra metriği, reklam verenlere, reklamlarının çoğu zaman hangi sıralarda gösterileceğini söyler. Google, en yüksek teklif veren kişiye her zaman ilk sırayı vermez. Bunu algoritmalarla belli düzene koyar. Bu nedenle reklam sıralamasına göre ortalama sırayı belirler.
Reklam sıralaması, kalite puanını bir reklam verenin gösterim başına maksimum maliyetle çarpar ve hesaplanır. Bununla birlikte, ortalama konum hakikaten de bir ortalama olduğundan nasıl hesaplanacağını bilmek zordur. Zira ortalama sıralamanız 3 ise o günün 1., 4. veya 6. sırasında siz olabilirsiniz.
İlk 1-4 reklam, herkesin üzerinde çok çalıştığı organik arama sonuçlarından bile daha önce gösterildiğinden Google’da reklam veren birçok işletme, 1 numaralı sırada yer almak ister. Fakat bu her zaman için iyi olmayabilir. Çünkü ilk pozisyonda olmak mutlaka sonuç alabileceğiniz anlamına gelmez.
Bazı reklam verenler herhangi bir nedenle 4. sırada ya da 3. sırada daha fazla dönüşüm elde edebilirler. Kampanyalar ve kampanya raporları etrafında içerik sağlamak için ortalama sıralamayı kullanmak daha doğru olur. Ancak bunu gene de bir hedef göstergesi olarak kullanmamak gerekir.
Google Ads Performans Göstergeleri - Bütçe Kazanımı
Ücretli arama pazarlamacılarına reklam kampanyalarını yürütmek üzere aylık(günlük) bir bütçe verilir. Bütçe kazanımı, kurumun veya bireyin, belirledikleri bütçeyi başarmaya ne kadar yaklaştığını belirler.
ADS pazarlamacılarının çoğu, kampanyaların nasıl yönetildiği ile ilgili fazla bilgi sağlayabilirler. Ancak söz konusu durum ADS performanslarını ölçmeye gelince bütçe kazancı pek düşünülmüyor.
Pazarlamacıların bütçeyi her ay fazla veya az harcama eğilimde olmasının nedeni aslında sürekli bir şekilde teklif vermenin ve ADS açık artırmasında devam eden volalite sonuçları ile maksimum seviyeye çıkarmanın zorluğudur.
Ne olursa olsun, bütçe kazanımının ADS pazarlamacılarının düşünmesi gereken bir performans göstergesi olduğunu hesaba katmak gerekir.
Google Ads Performans Göstergeleri - Yaşam Boyu Değeri
Yaşam boyu değeri, google ads hesap sağlığının ve ADS pazarlamacısının yeteneklerinin geniş bir göstergesidir. Ama ücretli arama için müşteri yaşam boyu değerinin hesaplanması biraz karmaşıktır. Ücretli arama yoluyla edinilen müşterileri daha uzun müddet muhafaza eden şirketler çok daha fazla gelir elde edeceklerdir.
Yaşam boyu değeri, bir işletmeye ait müşterinin ürün veya hizmetleri kullanım ömrüyle ölçülse dahi farklı şekilde ölçümler de mümkündür. Mesela, bir platform üzerinden hizmet sağlayıcısı olmanız durumunda yaşam boyu değer bir müşterinin platformda kaldığı günlere ve aylara veya yıllara bakılarak kolayca ölçülebilir.
Starbucks gibi büyük bir şirket olduğumuzda mesela işin rengi biraz değişmektedir. Ortalama müşteri ömrü, müşteri tutma oranı, müşteri başına kar marjı ve uygulanan indirimler gibi hesaba katılması gereken pek çok metrik vardır.
ADS pazarlamacıları tipik olarak Starbucks gibi karmaşık yaşam boyu değer hesaplamaları yapma ile uğraşmalarına gerek kalmaz. Temel performans göstergelerinin diğer kısımlarda nasıl ölçüldüğünü bilmek kesinlikle işe yarayan bir durumdur. Yaşam boyu değerin farklı pazarlamacılar için farklı şeyler ifade ettiğini ama en nihayetinde hepsinde aynı olduğunu unutmamalısınız.
Google Ads Performans Göstergeleri - Raporlama
Temel performans göstergeleri asla birbirini dışlayan şeyler değildir. Bir gösterge performansı çok kötüyken diğerlerinin en iyi noktada olması muhtemel değildir. Mesela, ikisi birbiriyle ilişkili olduğu için çok yüksek bir tıklama oranına ve düşük kalite puanına sahip olmayı beklememelisiniz.
Tıklama oranını iyileştirmek aynı zaman da kalite puanını olumlu yönde etkileyebilir. Kalite puanını artırmak da daha uzun müddet kalan müşteriler için daha karlı Google ADS reklamları oluşturulmasını sağlar. Böylece tıklama başına maliyeti ve edinme başına maliyeti olumlu yönde etkileyebilir.
Tüm bunları göz önünde alarak, reklam verenlerin tıklama performansını artırmaya başlaması ve resmi bütünden görmeyi sağlayacak temel performans göstergelerine bakması son derece önemlidir. Örneğin, yaşam boyu değer aslında resmin bütününü yansıtan bir göstergedir.
Yukarıda bahsedilen her metrik için rapor oluşturmak mümkün olsa bile temel anahtar performans göstergeleri ziyaretçi ve ziyaretçi amaçları için en anlamlı olanı temel alan bir kampanyaya atanmalıdır.
Müşterilerinizin standartlarına göre ilerlemeyi açıkça belirten şeye bağlı kalmak gerekir. Yalnızca iyi görünmek için ekstra temel performans göstergeleri ile aşırı yükleme yapmayın.